Pages

  • RSS

02 Kasım 2006

su böreği

Ramazandan önce annem su böreği yapacağını söylediğinde ben de hem öğrenmek hem de resimlemek üzere gitmiştim. Vereceğim ölçüler kendimiz için hazırladığım küçük tepsiye göre. Su böreği hamuru yumurtalı ve sert bir hamur olduğu için açması biraz zor oluyor ama sonuçta çok lezzetli bir börek çıkıyor ortaya..

Malzemeler:

  • 4 adet yumurta,
  •  1 silme çorba kaşığı tuz, 
  • aldığı kadar un(3 bardaktan 1 parmak fazla un yeterli geldi), 
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı:

  1. Önce yumurta ile tuz parmak uçlarıyla çırpılır. 
  2. Aldığı kadar unla özlü ve sert bir hamur hazırlanır. 
  3. Yağ eklenip tekrar yoğrulur. 
  4. 15 dk. üzerini streç filmle örterek dinlenmeye bırakılır. 
  5. 8 bezeye ayrılır. 
  6. Her bir beze elde dışı pürüzsüz olaca şekilde yuvarlanır. 
  7. Una biraz da nişasta karıştırılarak her bir beze tepsi büyüklüğünde, ince ve kurutmadan açılır. 
  8. Bu arada diğer bezeler kurumasın diye streç film altında bekletilir. 
  9. Açılmışlar çarşaf üstüne serilir. 
  10. Geniş bir tencerede su kaynatılır, içine 2 kaşık kadar tuz eklenir. 
  11. Tepsi erimiş tereyağ ile bolca yağlanır. 
  12. İlk beze tepsiden biraz büyük açılır, haşlamadan yağlanmış tepsiye kenarları biraz dışa taşacak şekilde yayılır, erimiş yağ gezdirilir. 
  13. Diğer 3 beze oklava ile açılır. 
  14. Tek tek veya 2 ye kesilip kaynayan suda 1 dakika kadar haşlanıp, soğuk suya alınır. 
  15. Elinizle hafifçe suyu sıkılarak tepsiye buruşturarak yerleştirilir. 
  16. Her kat erimiş, kızdırılmış tereyağ ile yağlanır. 
  17. Bu şekilde 3 kat ıslak yufka serildikten sonra iç malzeme yayılır. 
  18. İç harç yayılan yufkayı yağlamıyoruz. 
  19. Diğer 3 beze de açılır, haşlanır, araları yağlanarak tepsiye buruşturarak yerleştirilir. 
  20. Kenarlardan sarkan yufka içe doğru kapatılır. 
  21. En üste yine kuru yufka hafifçe buruşturularak serilir. 
  22. Üzerine kaşıkla yağ gezdirilip, el ile her tarafına yayılır. 
  23. Ocak üzerinde kısık ateşte çevire çevire pişirilir. 
  24. Bir tarafı pişip, ılıklaşınca bir tepsi yardımıyla ters çevrilip diğer tarafı da aynı şekilde pişirilir.












Afiyet Olsun...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Haticecim merhaba, su böreği muhteşem görünüyor, annenin ellerine sağlık, sizede afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Canim bu börek emek isteyen bir börek,ama tadida inkar etmiyor verilen zahmetin karsiligini,anneyin eline saglik,sizede afiyet olsun,bizede yutkuna yutkuna bakmak düsüyor

SEDA dedi ki...

güzel görünüyor.tadı da harika oluyor ama çok uğraştırıyor işte,ellerinize sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Hülya YILMAZ dedi ki...

sevgili Hatice,
çocuklarımın en çok sevdiği börektir bu. ama anneleri yapmasını bilmez, hazır alır.
acaba denesem becerebilir miyim??? onlara sürpriz yapsam. ya "anne sen gene hazır al" derlerse...

Hatice dedi ki...

tesekkurler Pembeli, aslinda bu tepsidekini buzluga koymayi planliyordum ama eve getirince buna fırsat kalmadi, afiyetle yedik:)

tesekkurler Öznur, zahmetli ve lezzetli bir börek, sagolsun annem de çok güzel yapar.

haklisin Seda, ugrastigina degiyor:)

Hülya hanım tesekkurler, ben disardan alinanlarda annemin yaptigi lezzeti bulamiyorum, zaten diger yiyenler de benimle ayni fikirde..
aslinda annem daha buyuk tepsilerde yapiyor ama ben kücük tepside yapmayi tercih ettim, hem yufkalari acmasi hem de suda haslamasi daha kolay oluyor, belki sen de kucuk bir tepside hazirlayip cocuklarina surpriz yapabilirsin:)